Proteste de masă din Iran

shares

Steag Iran

Ce trebuie să știți despre asta? Protestele de masă din Iran au început la 28 decembrie și continuă până în prezent. Primele spectacole au avut loc în Mashhad, al doilea oraș ca mărime din țară. Apoi, în alte orașe au început demonstrații și confruntări în masă cu poliția și forțele Corpului Gărzii Revoluționare islamice, iar la 30 decembrie a început entuziasmul în Teheran. Împotriva demonstranților s-au folosit tunuri de gaze și de apă. Potrivit datelor din dimineața zilei de 2 ianuarie, au fost ucise 20 de persoane, inclusiv trei polițiști. Numai în Teheran au fost reținute 450 de persoane în trei zile. Pentru participarea la acțiuni și sloganuri anti-religioase, cei implicați se confruntă cu pedeapsa cu moartea.

Primele demonstrații au fost dedicate creșterii prețurilor, apoi au apărut sloganuri politice. Unul dintre principalele motive ale nemulțumirii este impactul acordului din 2015 dintre Iran și țările occidentale asupra programului nuclear. Iranienii au așteptat ca toate restricțiile să fie ridicate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Apoi au apărut și sloganuri anti-guvernamentale "Moartea [președintelui Hassan] Ruhani". În același timp, se remarcă faptul că protestatarii nu au lideri puternici. Protestele din acest an diferă de discursurile pe scară largă din 2009, când susținătorii opoziției au încercat să conteste rezultatele alegerilor prezidențiale.

Teheranul este acuzat că a instigat SUA și aliații săi. Președintele Ruhani, în discursul său din 1 ianuarie, a declarat că "SUA și regimul sionist [al Israelului] au reacționat astfel la realizările Iranului din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită, în cele din urmă, și-a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale. Autoritățile din Iran au raportat deja acest lucru, reținând mai mulți "agenți" care au provocat neliniște. Ruhani consideră că protestele au fost aranjate de o "mică minoritate". În același timp, președintele a promis să acorde atenție creșterii prețurilor și șomajului în țară. La 2 ianuarie, liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a mai spus că în spatele protestelor sunt "dușmanii țării".

Chiar și televiziunea de stat iraniană vorbește despre protestele stradale, deși toate mijloacele de informare locale sunt strict controlate de autorități. Televiziunea raportează că demonstranții încearcă să profite de secțiile de poliție pentru a obține arme. De aceea, așa cum s-a afirmat, șase persoane au fost ucise în Kahdarijan. În general, există foarte puține surse de informații verificabile, iar asta a dus la răspândirea falsurilor în rețelele sociale. De exemplu, un videoclip care a fost filmat în Bahrain în 2011 a fost repostat și s-a zis ca este din Iran.

Președintele american Donald Trump a susținut protestatarii. El susține că regimul este corupt și finanțează terorismul în străinătate. Trump mai susține că guvernul iranian ar trebui să respecte drepturile oamenilor, inclusiv dreptul de a se exprima.

Ministerul Afacerilor Externe din Iran a numit situația drept "o afacere internă a Iranului" și a avertizat alte țări împotriva interferențelor externe.

Într-o înregistrare, un membru al miliției Basij, una dintre cele cinci forțe ale Corpului Gărzii Revoluționare islamice, spune că el este gata să se confrunte cu protestatarii.

Related Posts