A murit fizicianul Stephen Hawking

shares

Stephen Hawking

Celebrul astrofizician britanic avea 76 de ani. Faimosul fizician Stephen Hawking a murit la vârsta de 77 de ani la casa sa din Cambridge. Acest lucru a fost raportat către BBC de un reprezentant al familiei sale. Ulterior, declarația a fost făcută de copiii săi - Lucy, Robert și Tim.

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai renumiți fizicieni teoreticieni, unul dintre fondatorii cosmologiei cuantice. A studiat găurile negre: în 1974 a dezvoltat o teorie că ele "se evaporă" din cauza unui fenomen, mai târziu numit "radiația Hawking". De asemenea, britanicul a scris cărți științifice populare, cea mai renumită dintre ele - "O scurtă istorie a timpului", publicată în 1988 și vândută în 10 milioane de exemplare.

În 1963, Hawking aevea 22 de ani și a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală (ALS). Medicii credeau că i-au mai rămas doar 2-3 ani, dar fizicianul a continuat să trăiască și să se angajeze în activități științifice. De-a lungul timpului, nu a mai putut vorbi și a fost paralizat. O parte din viață, Hawking și-a petrecut-o într-un scaun cu rotile și a vorbit cu un sintetizator de vorbire. Până la sfârșitul vieții, numai mușchiul facial al obrazului a rămas mobil: în jurul acestuia s-a construit sistemul scaunului.

În 2014, a fost lansat filmul "Universul lui Stephen Hawking" despre primii ani ai omului de știință. Rolul lui Hawking a fost interpretat de actorul Eddie Redmayne, care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun actor.

Related Posts